Error
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Zvecan" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Свечана академија поводом 25. година постојања и рада општине Звечан

Свечаном академијом данас је у Звечану обележен Дан општине, која је пре 25 година поново организована као јединица локалне самоуправе.

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, који је један од почасних грађана Звечана, је истакао да општина Звечан даје значајан допринос опстанку српског народа на КиМ, а самим тим и допринос његовом идентитету, култури и вредностима уопште.

Ђурић је подвукао да Влада Србије, органи српског народа на КиМ, српски представници у институцијама и органи локалне самоуправе имају обавезу да и у наредним годинама дају свој допринос томе да општина Звечан настави да игра ову важну улогу за наш народ.

"У име Владе Републике Србије желим да кажем да ћемо кроз пројекте које смо започели у овој општини наставити да се старамо да ова општина настави не само да постоји на начин на који је постојала до сада, већ и да се, када је реч о броју становника - увећава, када је реч о економском развоју - да јача, кроз неке од пројеката који су овде поменути, који мислим да су значајни и за будућност и за опстанак, нарочито младих генерација које треба да планирају свој живот овде у деценијама које су пред нама."

У оквиру свечане академије приређен је и богат културно - уметнички програм у коме су учестовали КУД Звечан, црквени хор "Бранислав Нушић" из Косовске Митровице, драмски уметник Иван Вучковић, фрулаш Јовица Арсенијевић и трио Бојана и Никола Пековић и мр Александар Јаковљевић.

Почасним грађанима општине Звечан Југославу Костићу и Марку Ђурићу уручене су повеље за допринос развоју и афирмацији ове општине.

Повеље осталим почасним грађанима Звечана - проф.др Зорану Кривокапићу, председнику Руске Федерације Владимиру Путину и нашем тенисеру Новаку Ђоковићу бити уручене накнадно.

Уручене су и плакете за изузетан допринос у развоју културе и уметности, здравства итд, док је плакета за хуманитарни рад додељена Одбору за  помоћ Србима на КиМ Републике Српске из Бања Луке, на чијем је челу Милорад Арлов.

 

Споменик Краљу Милутину

Откривање споменика краљу Милутину у Звечану

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић открио је 17.11.2015. године у центру Звечана споменик краљу Милутину

Једном од најмоћнијих владара средњег века, краљу Милутину, великом задужбинару који је иза себе оставио много цркава и манастира, међу којима је најпозантији Бањска, који је урађена по угледу на Студеницу, после много напора подигнут је споменик који је откривен и освештан. Овим су се представници локалне самоуправе, црквене општине и грађани захвалили Светом Краљу Милутину за све задужбине које је оставио српском народу.

Отварање базена Рајска бања Бањска

 

*******************************************

ОТВАРАЊЕ БАЗЕНА РАЈСКЕ БАЊЕ У БАЊСКОЈ 12. ЈУЛА 2016. ГОДИНЕ 

Отварањем базена завршена је прва фаза изградње комплекса "Рајска бања", који реализују Канцеларија за Косово и Метохију, Епархија рашко-призренске и општина Звечан.

Почетак рада базена звуком пиштаљке означили су директор Канцеларије Марко Ђурић, владика Теодосије и председник општине Иван Тодосијевић.

Ђурић је рекао да је идеја изградње лечилишног комплекса "Рајска бања" запошљавање људи из тог дела Косова, како би њихов опстанак на тим просторима био загарантован.

- Ова вода није лековита само за оне који ће се у њој купати, већ је лековита и за цео српски народ и она ће у будућности окупљати људе, доводити их и у ову нашу дивну светињу коју је сазидао краљ Милутин - рекао је Ђурић.

Изразио је наду да ће за неколико месеци у Бањској бити отворен и зимски базен.

Ђурић је додао да је Косово део Србије и позвао све грађане Србије да обиђу манастир Бањска и уживају на базену.

Владика Теодосије изразио је задовољство што је завршен први део радова на изградњи "Рајске бање", а Тодосијевић је изразио захвалност премијеру Србије Александру Вучићу, Влади Србије, владики Теодосију и идејном творцу пројекта "Рајска бања" Марку Ђурићу што помажу опстанак Срба на Косову.

 

 

 ************************

 

Обавештење

 Добро дошли на нови унапређени и редизајнирани сајт општине Звечан. Модеран и лепши изглед, прилагођен екранима свих величина (десктоп, лаптоп, таблет рачунари и паметни телефони), омогућава лакше сналажење и бржу претрагу. Ово је само део нашег напора да информације буду што боље пласиране и доступне. Надамо се да ће вам се нови сајт допасти. Сви коментари или сугестије су добродошле.

 

*

Представљен пројекат насеља Сунчана долина

Представљен пројекат изградње повратничког насеља ''Сунчана долина''

31. мај 2016.

Пројекат изградње повратничког насеља "Сунчана долина" на северу Косову и Метохији у коме би требало да живи око 1.500 повратника, а чија изградња би требало да почне ускоро, представљен је данас у Београду.

"Ово је историјски искорак ка повратку нашег народа на КиМ. За кратко време биће положен камен темељац на локацији која је већ у потпуности припремљена за градњу", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић додајући да се почетак радова очекује у року од наредних неколико недеља.

Он је навео да је данас велики дан за Србе на КиМ, али и све оне Србе са Косова који су из покрајине протерани у централну Србију, зато што се представља први пројекат након 17 година који удруженим снагама остварују Влада Србије, Канцеларију за КиМ, Епархија рашко-призренска и српске локалне самоуправе на КиМ заједно са српским представницима у привременим институцијама самоуправе у Приштини.

''Овај пројекат има за циљ да омогући да 1,.500 људи који и данас јесу протерани на простор централне Србије са својим породицама дођу да живе на КиМ у оне делове где је то безбедно'', рекао је Ђурић.

На тај начин би се променила ружна слика да се 17 година након завршетка оружаних дејстава у смислу одрживог провратка вратило, по подацима УН, мање од два одсто људи.

Министар за локалну самоуправу у покрајинској влади Љубомир Марић рекао је да се нада да ће пројекат бти завршен за годину и по дана.

''Веома је веклики пројекат. Говоримо о фазном пројекту и ми се надамо да би у неких годину и по дана могао да буде рализован'', рекао је он.

Епископ рашко-призренски Теодосије је навео да је пројекат повратничког насеља од великог значаја, додајући да су на пројекту снагу, потенцијал и вољу удружили Влада Србије, Канцеларија за КиМ, општина Звечан и Епархија рашко-призренска са циљем да учине једно дело које је у функцији одрживости свега онога што вековима поседујемо и имамо на светим просторима КиМ.

''Наш приоритет данас је да сачувамо нашу свету косовско-метохијску земљу, да сачувамо наше вековне светиње које смо наследли од наших владара, да сачувамо присуство српског народа на тим просторима. Овај пројекат је јасан показатељ да још имамо снаге у времену у коме живимо и да ништа не заостајемо за великим прецима'', рекао је владика.

Он је истакао да је наручито важно да овим пројектом манифестујемо ''наше јединство и да показујемо да када смо заједно, удружени, можемо највише да постигнемо''.

Председник Привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић рекао је да је ''Сунчана долина'' велики пројекат, највећи који држава спроводи јод од 90-тих година на територији КиМ.

''Ново стамбено насеље за повратнике ће бити модерно насеље са свим пратећим садржајима и добро повезаном путном инфраструктуром. У насељу ће осим 300 стамбених јединица бити изграђен и дечији вртић, амбуланта, тржни центар, спортски садржаји и црква'', рекао је Тодосијевић.

Он је оценио и да је пројекат ''Сунчана долина'' за разлику од других пројеката одржив јер подразумева упошљавање најмање једног члана повратничке породице.

''Са безбедносног аспекта повратничке породице знаће да им куће неће бити паљене, да се неће пуцати на њих...'', рекао је Тодосијевић додајући да ће пројекат покренути и грађевинску индустрију јер ће се запослити велики број људи.

Он је навео и да пројектом Србија показује да је Косово и Метохија њен саставни и неотуђиви део, те да је посвећена останку, опстанку и повратку српског народа.

Канцеларија Владе Србије а Косово и Метохију, Епархија рашко-призренска Српске православне цркве и Општина Звечан потписали су 12. јула прошле године Споразум о изградњи насеља "Сунчана долина" којим су створени услови за почетак реализације сасвим новог концепта повратка интерно расељених лица на Косово и Метохију.

Прво повратничко насеље овог типа, биће изграђено на северу Космета, у подножју древне немањићке тврђаве, на стратешки важној позицији између Косовске Митровице и Звечана.

Општина Звечан

Привреда

Документи

Локална самоуправа

Остало